Tilbake
09. januar 2024

Det er bare å gjøre seg klare for Damdiggida i 2024

KEiiNO går tilbake til røttene når de endelig gjør comeback i MGP, og starter sitt neste kapittel på den samme scenen hvor alt startet. Etter å ha blitt publikumsfavoritt i Europa i 2019, og slått på målstreken i 2021 er de klare for revansje - med et stort smil. Bokstavelig talt.

Med seg har de "SMAiLO", et stort glis som representerer det deres MGP-bidrag i år handler om; å smile og finne frem til «Damdiggida» - en udefinert, positiv følelse. Damdiggida er et nytt begrep sammensatt av samiske ord som beskriver den abstrakte tingen som bringer mennesker sammen, får deg til å smile og se på den lyse siden av livet.

Og det er jo akkurat det Eurovision er for millioner av mennesker i Norge og rundt om i verden.

– Damdiggida er 3 hjørnesteiner i hverdagen som gjør meg lykkelig; Tilbringe tid med min familie, nærhet til naturen, og skape musikk og stå på scene med KEiiNO. Når disse er på plass gir det meg styrke til å fortsette og fortsette, og at jeg tar hverdagens utfordringer på strak dam.. Mente arm, sier Fred Buljo.

Noen har sagt at «Damdiggida» best beskrives som om Aqua, a-ha og Lady Gaga gikk sammen for å lage en sang for 2024-utgaven av Tomorrowland. Produksjonen har sporadiske tilbakeblikk til 90-tallet, og er signert Jakob Redtzer (Teoz, Cassi Opeia, Felix Sandman++), mastret av Sören von Malmborg (Alan Walker, Kygo, Loreen ++). Som BBCs Rylan sier: «It’s so KEiiNO.” A group that is famous for bringing together a very diverse group in terms of age and origin. It's time to Damdiggida.»

– Damdiggida for meg er det å stå på scenen med mine beste venner, og gjøre det jeg liker aller best. Det gjør meg så utrolig glad og gir meg masse energi! Helt siden 2019 har jeg følt på en enorm glede over å stå på scener over hele verden, sammen med KEiiNO, og jeg gleder meg til masse Damdiggida i årene fremover, sier Alexandra Rotan til.

– Det er tre ting som gjør at jeg glemmer alt rundt meg og føler meg helt i sona -helt Damdiggida: Det er når jeg produserer musikk, når jeg lager mat, og når jeg står på klubb og danser sammen med gode venner. Heldigvis får jeg gjort alle tre tingene sammen med KEiiNO, legger Tom Hugo til.

Fem år er gått siden KEiiNO kombinerte joik, urnorske melodier og dansepop for første gang, og det unike soundet har fått et stort internasjonalt publikum. Siden Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo vant publikums hjerter og stemmer med «Spirit in the Sky» i Eurovision i 2019 har musikken deres sett over 150 millioner streams. De har fått hele fem platinatroféer, blitt nominert til Spellemann, chartet i flere Europeiske land, toppet VG-lista og Spotiy’s globale Viral Chart.

De har utgitt to album, og før det kritikerroste debutalbumet OKTA reiste de ut i verden for å samarbeide med urfolkartister i Australia, Canada og USA. De har også vært på flere europaturnéer, og allerede rukket å turnere i Australia to ganger.

Etter at KEiiNO hadde gjort ferdig «Damdiggida», følte de at det var på tide å returnere til MGP for et siste forsøk på å kvalifisere seg til (og vinne) europamesterskapet i pop. For hvis de ikke lykkes med å oppfylle sin store drøm, har de i det minste gått inn med en sang som definitivt vil lyse opp i en verden som kan virke mørkere og være mer utfordrende for mange.

– Vi elsker alt som har med MGP å gjøre, og har de siste årene sagt at vi gjerne vil være med igjen, så lenge låta er riktig. Og da vi skrev «Damdiggida» fikk alle en følelse av at DEN var vårt neste bidrag til musikkfesten. Det at så mange mennesker kan samles gjennom en felles glede for musikk synes vi er helt fantastisk, og vi gleder oss enormt mye til å stå på den scenen igjen! Endelig skjer det, sier Alexandra Rotan.

KEiiNO vil være å se på TV 27. Januar, i den tredje delfinalen av årets Melodi Grand Prix.

Følg KEiiNO her:

Spotify

Instagram

TikTok

Facebook

YouTube

For ytterligere henvendelser, kontakt:

kirvil.naess@warnermusic.com

christian.svenningsen@warnermusic.com

Emner